vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

romagyilkosságok

A nyomozás hibáit oktatni lehetne – a romagyilkosságok elsőrendűjének védőügyvédje

Folytatódik itt a Vageszblogon a romagyilkosság elsőrendűjének figuráját körüljáró dokumentumfilm vágatlan interjúinak hozzáférhetővé tétele. Most Bérdi Zsolt szólal meg, aki a 2008-09-es cigányok sérelmére aljas indokból elkövetett sorozatgyilkosság elsőrendű vádlottjának védőügyvédje volt a büntetőperben, mely 2011. márciusa és 2016. januárja között zajlott és a Kúrián ért véget jogerős ítélettel.

Az elsőrendű Kiss Árpád Sándor 2021. őszén fondorlatos módon keresett meg, olvasta a perről írt riportjaimat és perjegyzeteimet az Élet és Irodalom hasábjain, illetve az ezekre is támaszkodó könyvemet (Arcvonal Keleten. Konkrét könyvek, Bp., 2016), és ezekből kihüvelyezhette, hogy érdekel a személyisége, hiszen ő jó zenész volt, jazz konziba járt, alter arc volt romazenész haverokkal. Aztán lett belőle, ami lett: a nyomozás és az igazságszolgálati eljárás szerint a sorozatgyilkosok vezetője – életútja nekem némileg a magyarországi rendszerváltozás metafórája: valami/valaki, aki jó kezdett, jól indult a(z új) életnek, aztán mégis lett belőle, ami/aki lett.

Kiss Árpád Sándorral négy alkalommal beszélgettem – kétszer a Covid miatt Skype-on, kétszer pedig a büntetésvégrehajtási intézetben –, mely beszélgetéseket rögzítettem. A beszélgetésekkel kapcsolatos dilemmákat e tárgyban írott írásaim szokott helyén, az ÉS-ben publikáltam „Gyónás, manipuláció, kelepce” címen. Kiss Árpád Sándor azt mondta, hogy amit elmond, azzal „jót cselekszik”, ugyanakkor érzékelhető volt az is, hogy sikertelen perújítási kísérlete után, egy újabb eljáráshoz igyekszik médiatámogatást szerezni. Ami kelepce, mindközönségesen csapda.

Kiss Árpád intelligens ember, analitikus alkat, jó a memóriája és bizonyos részletek tekintetében ténypontos. Saját narratívája szerint a nyomozás csapnivaló és slendrián volt (igaz), őt tette meg főnöknek, vezérürünek a nyomozat és a bírósági eljárás is, holott ő – állítása szerint – csak bűnsegéd volt tíz évvel fiatalabb, skinheadnek született öccse projektjében.

Az előző, itt tavaly publikált videóbeszélgetésben Gulyás József volt országgyűlési képviselő (SZDSZ) szólalt meg, aki a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának tényfeltáró csoportját vezette 2009-ben, az akkor még gyanusítotti státuszú fogvatartottak ügyében, és amelyben összefoglalta a titkosszolgálati melléfogásokról korábban már nyilvánosságot látott nézeteit, néhány mára elévült tárgyú, új elemmel.

Bérdi Zsolt ügyvéd nyilatkozott most meg, úgy, hogy ő látta a Kiss Árpád Sándor által kamerába mondott felvételeket, és ezeket kommentálta, melyekben számos új elem is látható. A beszélgetésben bizonyos nevek személyiségi jogi okok miatt vannak kifütyülve. A beszélgetések még folytatódnak – melyeket itt hozunk nyilvánosságra – a végső cél egy olyan kreatív dokumentumfilm létrehozása, mely talán választ ad arra, hogyan, miért volt lehetséges Magyarországon egy olyan rasszista bűncselekménysorozat, mely hat ártatlan embert, köztük serdületlen gyermeket ölt meg, akiknek pusztán a „bőrük volt a bűnük”.

 

Vágvölgyi B. András

Megosztás