vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

USA

Tényleg Mickey Cohen lesz az az ember, aki megmentheti a világot? – a pornósztár tárgyalópartnere kulcsszerepben

Trump egykori fixere és egyik ügyvédje tanú-meghallgatásánál jár az egyik, a volt elnök elleni talán legfontosabb per a manhattani bíróságon. Michael Cohen volt az az ember, aki Stormey Daniels felnőttfilm-színésznővel lebeszélte a 130,000 dolláros „hallgatási pénzt” (hush money), arról, hogy 2006-ban hogyan tette őt magáévá a későbbi elnök, akkori valóságshow-szereplő és ingatlanvállalkozó a kaliforniai Tahoe-tó egy árnyas szállodájának lakosztályában.

Hogy ki kivel kefél, az még a meglepően prűd Amerikában is a magánélet része, viszont vaskalapos kukkolók – mint Bill Clinton esetében, ahol impeachment-ig ment az ügy a Fehér Ház Ovális Irodájában közte, és a Monica Lewinsky nevű gyakornok közötti tevékenységnek, melyben egy Robusto-méretű szivar is szerepet játszott, viszont az akkori elnök meghallgatásán úgy nyilatkozott: nem volt „szex” – Trump csapodárságát is vizsgálták a Mueller-bizottság tényfeltárásában, ahol a republikánus vadkan is nemlegesen válaszolt a pornósztárt érintő kérdésre. Mindenesetre zajlik Amerika majd’ 250 éves történetében az első büntetőper egy elnök ellen.

Hogy Trump felfokozott libidójú férfiszemély, azt már korábban is lehetett tapasztalni. E hasábokon is megénekeltük, hogy a gonzo-fenevad és amerikai ikon, a kan-Marylin Monroe, Hunter S. Thompson író egyik életrajzírója, E. Jean Carroll 83 millió dollárt nyert perben a volt elnökkel szemben, azzal a – bíróság előtt bizonyított – állításával, hogy a kilencvenes évek első felében Trump egy luxusáruház női ruhaosztályának próbalfülkéjében megerőszakolta.

Ebben az időszakban nem volt még #metoo és az azóta hírhedetté vált hollywoodi predátor, a Miramax filmstúdió arca, Harvey Weinstein is szabadon kóricált a világ legismertebb és legszexibbnek tartott nőneműi között. E. Jean Carroll jó tempóérzékkel csökkentette Trump kampányköltségvetését tavaly. Donald Trump jr. is hasonlóan ismert nőfaló hírében állt, mint Weinstein, feleségei megvásárolt nyugati szláv asszonyok – a morva síbajnoknő Ivana Trump és a szlovén kisvárosi modell Melania Trump – de ettől még papa Don szeretett kujtorogni és a nőket „a puncijuknál megragadni” (grab them by the pussy); ahogy azt Trump sajtónyilvánosan mondotta volt.

Sokan, köztük titkosszolgálati aktorok is úgy vélik, hogy a Putyin-Trump bromance (férfiszerelem) alapja is egy kompromat-videó, egy moszkvai luxusszállóból, ahogy Trump egy szépségverseny zsűritagjaként „mézcsapdába” (honey trap) keveredett és apartmentjában egy tehetséges orosz belügyi luxus-szexmunkással pisiszexes kalandba bonyolódott, amit az FSZB által gondosan betechnikázott szobában felvett, majd fenyegetően titokban tartott, de bármikor előkapható. (Magyar érdekesség, hogy a valamiért ismert bulvárhölgy és Rogán Ceci üzlettársa, bizonyos Sarka Kata azzal hetvenkedett a hazai tabloidsajtóban, hogy ugyanakkor, ugyanott Trump őt is megkörnyékezte.)

Volt tehát ez az eset a festői szépségű Lake Tahoe környékén Stormy Daniels pornóperformerrel. Összecsengő érdekessége az esetnek, hogy a Keresztapa II c. monumentális játékfilmes maffiaeposzban a korábban a Corleone-klánra rasszista megjegyzéseket tevő nevadai szenátor, akinek támogatása kulcsfontosságú volt egy bizonyos las vegasi ingatlanfejlesztéshez, pont itt, a Tahoe-tó környékén tudatvesztéses állapotból ébredve egy durva erőszak áldozatául esett szexmunkás mellett találja magát reggelre kelve. Az eset elsimításában a capo di tutti capi Michael Corleone (Al Pacino) és a consigliere, Tom Hagen (Robert Duvall) a segítségére sietnek és simítanak, ettől a nevadai szenátor úgy lesz a kutyájuk, ahogy Trump lett Putyin kutyája.

Mint az a Steele-dossziéból is tudható – a volt brit MI6-ügynök Bob Steele sokak által vitatott, később alapvetően pozitívnak bizonyult, a 2016-os kampányidőszakban napvilágot látott tényfeltáró gyűjtése – Trump valóban egyestés kalandba keveredett az ismert pornósztárral, de, a témát esetleg még jobban felfújó, és a kampányban a republikánus női szavazók körében esetlegesen kártékony megjelenés elkerülésére Trump fixere közvetítésével hallgatási pénzt fizetett a hölgynek, majd hazudott az erre irányuló jogilag hivatalos kérdésre.

Michael Cohen még a nyolcvanas évek végén került Trump birodalmába, istenítette az ingatlanfejlesztőt és sok sikamlós, sőt mocskos ügyet intézett el neki. Azután, már elnöksége alatt köpönyeget fordított, kilépett korábbi idolja árnyékából és Disloyal címen népszerű könyvet is írt kapcsolatukról és viselt dolgaikról. Cohenről elmondható tehát, hogy valószínűleg nem ostromol morális ormokat, és mondanivalóját érdemes óvatosan kezelni, hiszen a személyes sértettség és a hosszú lojalitás utáni árulás is jellemzi.

Kérdés viszont, mintegy párhuzamos történetként, hogy Donald Trump élvezné-e a mostani, 77. Cannes-i Filmfesztivált? Bizonyos értelemben biztos: yachtok és posh koktélpartik, a nemzetközi filmelit celebjei, ezek mind Trump kedvelt helyszínei és szereplői, hiszen az amerikaiak többsége még ma is inkább tekint rá valóságshow-sztárként, mint politikusként, az államférfiségről nem is beszélve.

De volna, ami miatt nem imádná. Trump korai mentora volt Roy Cohn, és a most zajló fesztiválon egy svéd rendező filmje, a Gyakornok (The Apprentice) Trump és a revolver-ügyvéd Cohn, valamint az első feleség, Ivana Zelnickova kapcsolatát boncolgatja. A svéd Ali Abbasi filmje Cannes-i bemutatóját követően a volt elnök „rosszindulatú rágalomnak” nevezte az alkotást és perrel fenyegetőzött. „Ez a szemét tiszta fikció, olyan szenzácionista hazugságokon alapszik, amiket már rég megcáfoltunk” – mondta a Trump-kampány szóvivője, Steven Cheung.

 

Roy Cohnt (szerepében: Jeremy Strong) életében ügyvédbe ojtott vérfarkasként jellemezték ismerősei és a média, az első feleség pedig a film legfontosabb jelenetének szereplője – ahol Trump családon belüli erőszak keretében megerőszakolja a volt csehszlovák síversenyzőt és amerikai divatmodellt – és úgy ábrázolja a későbbi elnököt, mint aki zsírleszívással az elhízás és hajbeültetéssel a kopaszság ellen küzdött. Roy Cohn fontos szerepet játszott Trump felemelkedésében, drága öltönyt vett neki: „ha egymillió dollárnak nézel ki, akkor könnyen megszerzed azt a milliót”, majd Donald, miután megsokszorozta az örökölt vagyont – sokak szerint nem a legtisztább eszközökkel – eldobta Cohnt, mint egy használt óvszert.

Csillag születik dinamika, pedig még az agyonszoláriumozott, „rádióaktív narancssárga” küllemét is Cohntól nyúlta. De meglett a Trump Tower, tévésztár lett, nem kellett már sem Cohn, sem Ivana. A film nem éppen teszi szimpatikussá Trumpot, de megpróbálja megmagyarázni kanyargós életútját. (Lesz-e vajon ilyen, kritikus film Orbán Viktor életútjának kanyarjairól?) Mindenesetre látszik, hogy nagy erőkkel folyik a világpolitikát meghatározó Kulturkampf.

De vissza a manhattani perhez! David Pecker, a National Enquirer volt főszerkesztője és Trump barátja például nem volt éppen hasznos a védelem számára, a vád keresztkérdéseire adott válaszai megerősíthették az esküdtekben azt az érzést, hogy a volt elnök hazudott a pornószínésznő ügye eltusolásának folyamatában. Trump egyik volt fehér házi titkára, Hope Hicks sem volt túl hasznos neki, és ezekben a napokban zajlik Michael Cohen, kulcsszereplő és a vád tanúja meghallgatása.

Cohen Trump fixere volt, csakúgy, mint korábban Cohn, és kedden, 21-én volt az utolsó meghallgatása és meglepően korán, május 28-ra váratlanul rövid idő alatt elért ítélethírdetést jelentett a bíró, Juan Merchan. Kedden Trump vezető ügyvédje Mickey Cohent „szelektív amnéziával” vádolta, és azzal, hogy a volt elnök elleni gyűlöletével anyagi haszonra tesz szert. A vád szerint Trump könyvelésének 34 rendbeli meghamisítása bűntényét valósította meg, amivel Mick Cohent és rajta keresztül a felnőttfilm-színésznőt fizette.

Todd Blanche ügyvéd „online vulgaritást” és a közösségi médiában hamis információk köröztetését lobbantotta Cohen szemére, melyekben „állatnak” és „majomszerű képregény-rosszfiúnak” nevezte a volt elnököt.

Az esküdtszék pornóipari szakmai terminusokkal, kifizetések ügyeivel és „kampánypánikkal” szembesül ezekben a napokban és ez alapján kell majd döntenie. A Képviselőház republikánus elnöke, Louisiana-i képviselő is megjelent a manhattani bíróság előtt, „ámításnak” nevezte a büntetőeljárást. Vivek Ramaswamy a választási versenyből kiesett volt republikánus jelölt is felbukkant a bíróság előtt, hogy a lehetséges alelnökségre kacsingatva szolidarítson Trump mellett.

Konzervatív politikusok nemigen szeretik házasságon kívüli szexuális kapcsolatok ügyében exponálni magukat, de Trump erős fogást fog a Republikánus Párt vezetésén, szélsőjobbos celebek és a Hell’s Angels New York-i szervezete is felvonult a volt elnök mellett.

Trump nem tett vallomást, viszont sokszor bekiabált, amiért „hallgatási kötelkezettséget” (gag order) vetett ki rá Merchan bíró. A bíróság előtt az amúgy beszédes Trump nem szólalt meg, viszont a bíróság előtt, a kameráknak annál inkább. Blanche ügyvéd az egész eljárást próbálta megkérdőjelezni azzal, hogy az „beavatkozás a választás menetébe”, politikai töltése van. Viszont a védelem tanúja, Cohen volt segédje, Costello habogott a bíróság előtt, nem tudott mit kezdeni az ügyészekkel, akik Trump „ügynökének” állították be, akivel meg akarták akadályozni azt, hogy Cohen koperatív legyen szövetségi nyomozókkal.

Hogy mi a per lehetséges következményei? Letöltendő börtönre és felfüggesztettre is ítélhetik Trumpot – mondjuk színpompás lenne látni, ahogy előzetesből kampányol – de ennek valószínűsége csekély, már csak a Legfelsőbb Bíróság összetétele, jelentős republikánus többsége miatt is. Meg aztán ott a lehetőség, hogy ilyen jogerős ítélet esetén lesz-e polgárháború, amennyiben Trump végül mégsem indulhat a novemberi elnökválasztáson, vagy esetleg börtönbe kerül.

Ennek eldöntésében pedig nagyon sok múlik Mickey Cohen vallomásain, egy zűrös ügyekben érintett fixerén , 2016-as választási kampányban oroszok ügynökökkel kapcsolatot tartó, stiklik és bűnök elsimításában aktív simlis zugügyvédén, aki nyilvánvalóan nem ostromol morális ormokat, de sokat tehet azért, hogy Donald Trump jr. mégsem legyen amerikai elnök. Mert egy novemberi Trump győzelem beláthatatlan következményekkel járhat az egész világra.

Vágvölgyi B. András

Címlapkép: The Apprentice

Megosztás