vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

romagyilkosságok

Előhang egy filmhez – interjú Gulyás Józseffel a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosság parlamenti vizsgálatáról

Nem nevezhető általánosnak, hogy egy éppen készülő kreatív dokumentumfilm részlete nyilvánosságra kerüljön, most mégis ez a helyzet. A Vageszblog szerzője, Vágvölgyi B. András több, mint tizenkét éve foglalkozik a „romák sérelmére elkövetett terrorista sorozatgyilkosság” (mindközönségesen és helytelenül: „romagyilkosságok”) ügyével, végigkövette a 2011. márciusában kezdődött, 2016. januárjában befejeződött pert, melynek perjegyzetei, riportjai az Élet és Irodalom valamint a Cigányvadászatper blog oldalain jelentek meg. Vágvölgyi Arcvonal keleten címmel könyvet is publikált (Konkrét Könyvek, Budapest, 2016) a témában.

Két éve megkereste a per elsőrendű elítéltje, Kiss Árpád, akivel néhányszor beszélgetett azóta Skype-on és személyesen a büntetésvégrehajtási intézetben. Vágvölgyi a per kezdete óta érdekes személyiségnek tartja Kiss Árpádot, elmúlt évtizedeink metafórikus figurájának, aki jól indult, és jutott, ahova jutott. Ezek a beszélgetések újfent az elkövetői oldal kibeszéletlenségére irányították a figyelmét, ezért dokumentumfilm forgatásába kezdett. Készültek filmek az eset kapcsán (többek között: Fliegauf Bence: Csak a szél; Hajdú Eszter: Ítélet Magyarországon; Fuchs Máté: Feldolgozatlanul), kimondottan az elkövetői oldalról nem készült mozgóképes alkotás, pedig a társadalom szembenézése miatt nagy szükség lenne egy Hungarian History X-re.

A készülő dokumentumfilm nyersanyagából az első nyilvánosságnak szánt részletet  2023. augusztusában Vágvölgyi B. András forgatta Gulyás József volt szabad demokrata országgyűlési képviselővel, aki 2009-ben az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának tagjaként kezdeményezte, majd vezette a romák elleni terrortámadásokkal összefüggésben a nemzetbiztonsági szolgálatok által elkövetett hibák, mulasztások kivizsgálását. Gulyás József a Szabad Demokraták Szövetségének képviselőjeként 2002-2009 között volt a Nemzetbiztonsági Bizottság tagja. Az általa vezetett tényfeltáró munkacsoport jelentését 2009. november 17-én tárgyalta meg és fogadta el az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága.

A bizottság döntése alapján született egy nyilvános, és egy „szigorúan titkos” minősítéssel ellátott nem nyilvános jelentés is. Ma már a nyilvános jelentés sem érhető el az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján, de nem dobja fel a Google kereső sem.

Három évvel a támadások elkövetőinek elfogása után Gulyás József átdolgozta, kiegészítette a korábbi ténymegállapító vizsgálati jelentést és egy új dokumentumot tett közzé Egy jelentés jelentése címmel. A vele most készült interjú összefoglalója:

 

Az interjú teljes, vágatlan verziója itt látható.

Gulyás József szerint nem védhető, hogy a 2009-es vizsgálatuk során keletkezett adatok túl széles köre mai napig titkosítás tárgyát képezik. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az elkövetői és tettestársi körre kiterjedő nyomozás megállt négy személy elleni vádemelésnél és a nyomozó hatóságok – többek között a Kiss Árpádtól 2019 után nyilvánosságra került új információk ellenére –  továbbra is úgy viselkednek, mintha a magyar kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűncselekménysorozata egy lezárt ügy lenne. Szekértáborokon túl nyúló politikai érdekből elmaradt az ügy teljeskörű feltárása. A romák elleni terrortámadások ügyét jégre tették.

Megosztás