vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

Kína

Van-e új a három nap alatt? – kínai alapú sci-fi hódít a Netflixen, de valós gyilkosság is kapcsolódik

Mikor a popkultúra, a politika, történelem és a valós bűncselekmények (true crime) találkoznak a boncasztalon, az a szépség maga. Vagy ha nem is a szépség, de, talán, mondjuk így, világmagyarázat. Kvantumfizika, asztronómia, titokzatos földönkívüliek, aki videójátékkal igáznak le és Mao Ce-tung elnök-főtitkár-vezérigazgató Nagy Népi Kulturális Forradalma, amerikai sorozatban, angliai helyszínnel, tömegkulturálisan inspirált sanghaji gyilkossággal. Kell több?

Egy misztikus haláleset után a sorozat a hírhedett Kulturális Forradalom egy jelenetével, egy gyűlöletfélórás gyűléssel kezdődik a 3-test-probléma (3BP), ahol egy asztrofizikust aláznak szénné nagyszínpadon, megtagadja tanait, bűnbocsánatért eseng, hogy a nyugati Einstein követője volt, kritikusa lett, az egyik diákja egy sértett, de igen agresszív fruska, aki a fizikai bántalmazás során végzetesen rúgja fejbe az agg tudóst, miután e történelmi nagyszínpadon már felesége is megtagadta. A jelenetet a forradalmi tömegből követi az asztrofizikus szintén asztrofizikus leánya, Ye Wenjie, aki apja halálát látva összeomlik, ám a Párt éber, tudja, hogy a tehetséges, de X-es pedigréjű fiatal leányt nem hagyhatja szabadon kóricálni a hatvanas évek Kínai Népköztársaságában, ezért laogai-ra küldik, ami a kínai verziója a szovjet típusú társadalmak rettegett gulag-jának.

Kőtörés a napi elfoglaltság, éhség, fagy, boritékolható a közeli vég, amikor az illetékesek mégis a leány életbentartása mellett döntenek, mondván, kár lenne ekkora tehetséget veszni hagyni. Titkos belső-mongóliai lokátorállomásra kerül, mely a földönkívüli élet nyomait kutatja. Ügyeletben rádiójeleket figyel, hatvanas évekbeli eszközökön, de tudja, nem szabad válaszolnia, mert a fejlettebb földönkívüliek akkor tudomást szereznek a földi létről és akkor a kék bolygó leigázására törhetnek. Ye Wenjie mikor válaszol a rádiójelekre, nem csak fegyelmezetlen, de filozófikus felismerés is vezérli, igazi antropocén eszme: az emberiség önmaga megsemmisítésére tör, a fejlett és felsőbbrendű földönkívüliek segítségével, ha szolgasorba kényszerítve is, de túlélheti önmagát.

Mélyen kínai gondolat.

Megérkezünk a mába, egy csapat emberfelettien okos természettudóst öngyilkossági láz kerít hatalmába. Oxford és Cambridge a csoport székhelye, de Svájcban és szerte a világon működnek és egy forradalmian új videojáték – amibe egy elképesztően letisztult dizájnú VR-headstettel léphetnek be meghívásos alapon – segítségével belelátnak a felsőbbrendű földönkívüliek nyolcdimenziós világába, és azt is megtudják, hogy a földönkívülieknek 400 évre van szükségük, hogy elérjék és leigázzák a Földet, valamint, hogy a valóságban három nap van, és ezeknek a csillagoknak a mozgásából eredő gravitációs különbségek okozzák a dimenzióváltásokat és az életet pedig időről időre elpusztítják.

Megjelenik viszont Morus Tamás, aki már ötszáz éve is azt mondta, hogy jobb ma egy telek  Middlesexben, mint a baláthatatlan jövőben egy latifundium a Holdon, és a hszi’ani terrakotta-hadsereg, a Tudor-kor és a Qi’ng dinasztia, van gyógyíthatatlan zseni, akinek az agyát elküldenék a földönkívüliek ellen harcolni, van elbitangolt gonosz tudós és területenkívüli tudományos hadihajó, amit nanofonalakkal végülis az emberiség harcosai felszeletelnek a rajta lévő legénységgel együtt.

Van benne brit hírszerző főnök, aki nem olyan kedélyes jófej, mint M a Bond-filmekben, egy kínaiakkal bizniszelő amerikai technológiai szektavezér (Jonathan Pryce, mint mindig, most is kitűnő), Nem folytatom, látványos agymenés, a világszerte ismert, sokmillió példányban eladott, magyarul is megjelent Cixin Liu által írt Hugo-díjas könyvek (A háromtest trilógia) adaptációja, mely a nemzetközi kulturális bulvárhírek szerint Mark Zuckerberg és Barack Obama kedvencei közé is tartozik, a sorozat producerei között pedig megtalálható Brad Pitt is.

 

Az életében celebként ünnepelt tech-milliárdos Lin Qi (林奇) dollármilliókat költött arra, hogy megvegye a Három test probléma c. kínai sci-fi regény megfilmesítési jogát – mely a kínai popkultúra exportjának ritka példánya –, a sorozat áprilisban headliner a Netflixen, de az is mostanában derült ki a széles közönség számára, hogy még bőven a streaming előtt meggyilkolták a jogtulajdonos milliárdost. Lin Qi álmodozó yuppie volt, a videójáték-nábob fejébe vette, hogy Cixin Liu munkáját világhírűvé teszi. Lin már 2014-ben megvásárolta Cixin Liu könyvének filmjogait. A Netflixet kereste meg és az HBO Trónok harca brigádját.

Az első két epizódot rendező Derek Tsang angolul és kínaiul is elolvasta a regényt a forgatás előtt, és egyetértett a kreátorokkal abban, hogy miközben a könyv lapjain leginkább kínai karakterek szerepelnek, a nemzetközi közönség kedvéért szélesebbre kell tárni a szereplők spektrumát, a világ minden részéről származó karakterek kerültek a szériába. „Cixin Liu az áldását adta minderre, a kreátorok nagyszerűen oldották meg, hogy ami a regényben esszenciális volt, azokból minden fontos elem átkerüljön a képernyőre, miközben a sztori sokkal szélesebb, globálisabb jelentőséget kapott – nyilatkozta a hongkongi rendező, Derek Tsang, és a 3-test-probléma március 21-én került fel a streamingszolgáltató kínálatába.

Ugyanakkor a szereplőgárda kínai gyökerű tagjainak – a főszereplő Jin Cheng szerepében az amerikai-kínai Jess Hong, Ye Wenjie szerepében a kaliforniai Rosalind Chao (Ye Wenjie-t fiatalon a tajvani Zine Tseng játsza) és Da Shi nyomozó szerepében a brit Benedict Wong – Tsang elmondta, hogy a kínai kultúra dicsőségének képviselete szintén feladatuk.

Nade hogyan kerül ide a valós gyilkosság?

A 39 éves Lin Qi-t 2020-ban, Sanghajban mérgezte meg egy sértett alkalmazott, a 43 éves Xu Yao, aki korábban Lin cégénél vezető beosztást töltött be, és akit, idézem: „szélsőségesen megvetésre méltó” gyilkosságáért halálra ítélt a sanghaji törvényszék. A precízen kitervelt gyilkosság a kínai média szerint olyan volt, mint egy hollywoodi tömegfilm, két videojátékipari cégvezető végzetes vetélkedése a globális piacon sikerrel terjeszkedő Yoozoo Interactive nevű vállalat feletti hatalom átvételéért.

Mivel Lin háttérbe szorította Xu Yao-t, Xu egy saját laboratóriumban saját fejlesztésű, kisállatokon tesztelt mérget kísérletezett ki Lin meggyilkolására. A 2017-ben alkalmazott ügyvéd, Xu bosszút forralt, miután gyenge eredményei miatt Lin visszatartotta Xu részvénypakettjének jelentős részét. A Caixin című kínai üzleti magazin szerint Xu dühe innen eredetezhető, bosszúja anyagi természetű. Mérgek százaival kísérletezett, a Caixin magazin szerint a Breaking Bad c. népszerű amerikai sorozat metamfetamint gyártó, drogbáróvá züllő kémiatanára volt számára az inspiráció.

 

2020. szeptembere és decembere között Xu ólom-metilklorid cseppeket csempészett Lin kávéjába, jázminteájába, whiskey-jébe és ivóvizébe, mely cselekménye nem csak a Breaking Bad, de az Ingrid Bergman és Charles Boyer főszerepelte Gázláng c. 1940-es évekbeli amerikai film hatását is visszhangozza. A 3-test-probléma streaming-sorozat egyik kreátora David Benioff – aki Dan Weiss és Alexander Woo mellett a showrunner – a The Hollywood Reporternek úgy nyilatkozott, hogy „ebben a szakmában bármi előfordullhat, de az, hogy valaki megmérgezze a főnökét, az kétségkívül nyugtalanító és nem nevezhető általánosnak sem”.

Xu-t 2020. decemberében tartóztatta le a sanghaji rendőrség, és a sanghaji 1-es számú Népbíróság elé került az ügy. A Népbíróság szerint Xu ügyvéd Lin videójáték-nábob mellett még négy embert mérgezett meg, a halálos ítélet kihírdetése után Zhao Jilong a Yoozoo vállalat Lin utáni CEO-ja szerint „igazság tétetett” és várja Xu kivégzését.

A Kínai Népköztársaságban nem fogadta egyértelmű lelkesedés a Netflix sorozatát, a globalizált karaktereket még a kínai Felszabadító Népi Hadsereg központi weboldala is említi, mint a világmérvű „amerikai kulturális hegemónia” példáját: „tisztán látható, miután az Egyesült Államok szuperhatalmi státuszával visszaélve megszerzett egy kínai intellektuális tulajdont, azzal a céllal formálta át a remake-re, hogy a lehető legnagyobb kárt okozza a modern Kína kulturális reputációjának” – írja a Felszabadító Népi Hadsereg forrásaira hivatkozva a The New York Times.

Nem is tudom melyik mozit nézném szívesebben, a nagyívű tudományos fantasztikumot, vagy a jelenidejű sanghaji noirt.

Vágvölgyi B. András

Megosztás