vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

USA

MAGA versus Taylor Swift? Tényleg egy popsztár lesz Trump legnagyobb ellenfele novemberben?

Taylor Swift igazán ügyes dalnok, zenei tehetségét jól hasznosítja arccal a pénztár felé is, senki nem keresett annyit popszinpadon és streamingen mostanában, mint ő, 11 Grammy-díj és tartós nőuralom, matriarchátus a zenevilágban (Billie Eilish, Beyoncé, Christina Aguilera, Rihana az élen, futottak még Madonna és Lady Gaga), a csávók a fasorba’ se. Taylor Swift ráadásul egy kiemelkedő amerikai focistával, a Kansas City Chiefs sztárjával, Travis Kelce-szel jár, és mivel néha kritikai megjegyzésekkel fordul az országát fenyegető trumpizmussal szembe, a radikális jobboldalon attól tartottak, hogy a Super Bowl-t, az amerikai futball legnagyobb eseményét is ellenük fordíthatja. Demokrata mérkőzés volt-e 124 millió nézőjével a vasárnapi Super Bowl és a Las Vegas-i meccsre Tokióból érkező Swift? 

Taylor Swift – only the young can run (százmilliós nézettség) – zeneileg sokkal visszafogottabb, mint mondjuk Krúbi – Orbán verd ki a Ferinek (12M megtekintés) – nem zúg az aréna-koncertjein a „Mocskos Fidesz”, illetve amerikai változatban mondjuk a „fucking dirty GOP”, de hasonlóság azért van: a fiatalság körében népszerű dalnokok egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek az idős vagy erősen középkorú konzervatív bázisnak, mint a valós politikai ellenfelek (Biden, Gyurcsány).

Nem is volt véletlen, hogy a kulturális ügyekben amúgy süket és vak magyar „kormányzat” képviselője, az MCC-cár Orbán Balázs, névrokona „politikai igazgatója” mennyire felszólamlott, mikor a sok Puskás-stadiont megtölteni képes Baukó Attila Azariah kormánykritikus észrevétellel ért. Trump is Taylor Swiften ventillált, mert a country-ból indult Tennessee-ben nevelkedett pennszilván énekesnő kritikája azért fontos neki, mert Swift népszerűbb nála a médiában, a konzervatívban is.

Taylor Swift girl next door, „szomszédlány” típusú előadó, 34 évesen húsz éve van a pályán, dollármilliárdos marketingművész, egy év előtti Eras Tour-ja előtt öt évig éheztette rajongóit, filmeket csinált, dalaival különböző közönségigényeket szolgált egyidejűleg. Jól néz ki, de nem karakteres, underground vagányság kicsit sem jellemzi, de botrányok azért övezik útját. Az 1989-es születésű énekesnő a 2009-es MTV Video Music Award-ot You Belong with Me c. dalművével megnyerve épp az elfogadó beszédét tartotta, mikor olyan durván beszólt neki Kanye West rapper, hogy az tizenöt évvel korábban még Ice-T-nek is dicsőségére vált volna.

 

A megaláztatást jól viselte, előnyére vált a sérülékenység, az érzékenység lejelzése, tökélyre fejlesztett popsztárságának bizonyítéka lett. Tizennégy év alatt jutott el oda, hogy 2023-ban a pop királynője lett, 146 állomásos, átlag 70,000 körüli nézőszám, slágerlista éllovas műlovarnő, a Time magazin úgy választotta tavaly az év emberének, mint 1957-ben a „Magyar Szabadságharcost”, a címlapfotón feketet-fehérben leginkább egy ötvenes évekbeli film noir-dívára, mondjuk Ida Lupinóra hajaz, elitegyetemeken, mint a Harvard például, kurzusok taglalják művészetét, TikTok-szár.

Indulásakor tiniket szólított meg, ma Donald Trumpig is elér, úgy, hogy az azóta felnőtt két generációnyi tinit is megtartotta.

Szerelem, cowboy-romantika, kicsi, meghaladható szomorúság, a rajongók lelkének precíz ismerete: Miss Americana a MidAmerica sztárja, aki olyan fehér ugyan, mint a hipózott gyolcs, de fekete női kórus vokálozik neki és a vadfeminizmus vádjának elkerülése végett csupa hímből áll a kísérő gitárzenekara. Instagramon 281 millió követője van, akiket Swiftie-nek nevez és jól veszik web shopjában a Taylor-mörcsöt, egy Barbie-film ő a való világban, a leányság ünnepe, rózsaszínt visel, és ugye nem baj, hogy mindenki a Demokrata Párt szavazójának gondolja?!

 

Nem, de éppen ez a baj vele a republikánusok felől nézve. Klasszikus konzi-amerikai parafernáliákat – veszkócsizma, Stetson-kalap, hajóméretű benzinzabáló kabrió és társai – vonultat fel és ez itt a probléma a red state-ek, a többségében GOP-t választó „vörös államok” szempontjából. A Mid-America, a „közép” női szavazóinak megszólaltatása. Az újrázni készülő Donald Trump, minden idők legveszélyesebben hülye amerikai elnöke és újbóli elnökjelöltje hamar, január-februárban lenullázta pártbeli kihívóinak dandárját; ma már csak Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és volt amerikai ENSZ nagykövet áll vele szemben az előválasztások pástján.

Még a szuperkedd előtt vagyunk, és messze a nyári pártkonvenció, de a vele szemben indított jelenleg 91 per ellenére annak van nagyobb esélye, hogy Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje novemberben.

Ami egy tragédia! Nem csak Amerikának, de a világnak is! A volt, és sok amerikai számára reménybeli elnök olyan sületlenségeket képes összehordani, hogy Orbán Viktor a török szultán és az Egyesült Államok fegyveres erejének a NATO alapszerződés 5-ös cikkelyével ellentétben nem kell a katonai szövetség pénztárába nem elegendő összeget, azaz a GDP 2%-át befizető államokat megvédenie katonailag, úgyhogy hajrá Miszter Putyin!

Donald Trump leendő elnöksége jóeséllyel megváltoztatná a világrendet, felrúgná a status quo-t, az autoriter, digitális diktatórikus, uzurpátori világoknak kedvezne, disztópikus jövendőt teremtene, amiben – bármennyire is mondja – nem Amerika lenne nagy megint, de a másik két globális hatalomnak, Kínának és Oroszországnak jutna nagyobb tér.

2018-ban Taylor Swift, a kiemelkedően népszerű átlagszöszi bedobta a politikai arénába a Nashville-ből, a country-fővárosból hozott cowboy-kalapját: kiakadt az időközi (midterm) választáson induló Marsha Blackburn republikánus szenátorjelölt asszonyra, aki az összes fontos feminista toposszal szembement (abortusz, egyenlő elbánás, LMBTQ jogok, etc.) és ha megakadályozni nem is tudta a „vörös állam” Tennessee-ben megválasztását, pedig Taylor  sztorija működött: a 2018-as időközi választásokon 160 ezer ember regisztrált a szavazásra, miután Swift beállt a helyi demokrata jelöltek mögé, az LMBTQ-közösség mellett nyíltan kiálló You Need To Calm Down-t 2019-ben ünnepi fogadtásban részesült, a „baszódjon meg a patriarchátus” kitételét pedig önkívületben őrjöngő rajongók fogadták.

 

A Kansas City Chiefs tavaly a Philadelphia Eagles-t verte meg a Super Bowl-on, idén a San Francisco 49-ers volt az ellenfél. A San Francisco 49-ers igazi demokrata legenda, néhány éve Colin Kaepernick, a San Francisco 49-ers sztárja volt az, aki a meccs előtt, a himnusz alatt letérdelt és ez lett a Black Life Matter mozgalom identitásgesztusa, ami még az európai futtballpályákra is átterjedt és ez volt az, amit a magyar csapatok, és főleg a széljobbos hazai szurkolók oly dicsőségesen bojkottáltak és fütyültek ki.

Nem akarok itt a mérkőzés részleteiben elmerülni, legyen annyi elég, hogy sokan most a San Francisco 49-ers-t tartották esélyesebbnek, de a Patrick Mahomes vezette kansasi főnökök 25-22-re győztek, így öt év alatt három Super Bowl győzelmet söpörtek be. A Japánban turnézó Taylor Swift látványosan megfeszített útitervhez igazodóan repülte át a Csendes-óceánt (japánul: Taiheyo) private jet-tel, Los Angelesből iziben termett a Super Bowl helyszínén, Las Vegasban, nem félt, nem reszketett, hanem a hosszabbításban megnyert meccs végén könnyezve ölelte meg a szőrmók medvét, a pasiját, Travis Kelce-t, mely fotó nyilván rengeteg amerikai retinájába égett bele.

 

A nemzetközi sajtó Swift megmozdulását Jack Nicholson kosárlabda-szurkolói jelenlétéhez hasonlította a Los Angeles Lakers meccsein, vagy Spike Lee részvételéhez a New York Knicks rangadóin. Amit Taylor Swift jelenlétével művelt, az a popkultúra összekapcsolása a tömegek által élvezett csapatsporttal, amely már nem csak a női választókat, de a férfi szurkolók jó részét is melléállítja: Miss Americana (Netflix-filmjének címe) több szinten is megszólítja a fősodratú közép Amerikáját, és ettől Donald Trumpnak és a Republikánus Pártnak joggal van félnivalója.

 

Ritka az olyan pár még Amerikában is, akik egy hát alatt két Grammy-t és egy Super Bowlt nyernek. Ennél jobb már csak az lett volna, ha a legendás meccs közepi szünet koncertjét is ő adja. De az Usher volt.

Vágvölgyi B. András

Megosztás