vageszblog

Vágvölgyi B. András blogol. TLDR.

kémprogram

Candiru, Freund, Tóni – feltételezés az egyelőre láthatatlanul ívelő üveghídról

A Candiru (vandellia cirrhosa) egy amazóniai, nagyjából 2,5 centiméteres angolnaszerű, szinte átlátszóan zselés parazita apróhal, ami egyes apokrif legendák szerint arról híres, hogy megközelíti a fürdőzők péniszét, majd felúszik a húgycsövön és ott szinte végzetes károkat okoz. Igazi biztonságpolitikai szakértők – tehát nem a Nógrádi-Spöttle brigád – szerint ez, Candiru a neve egy titkos izraeli cég által fejlesztett adathalász kémszoftvernek, amit a cég csak (baráti) kormányoknak ad el, ellenzéki politikusok, aktivisták és újságírók megfigyelésére.

A Politico mai cikkének alcime (Intimate phishing – Intim adathalászat) szerint jó esély van, hogy egy ilyen Candiru nevű cyberfegyverrel a magyar kormány támadta meg Daniel Freund német Zöld-párti Európa Parlamenti képviselő digitális divájszait még májusban, a választás előtt. Freund képviselő a magyar kormányzati politika eltökélt és permanens kritikusa.

Olykor elgondolkodik az ember, hogy a történeti hagyomány szerint mélyen antiszemita magyar (szélső)jobboldal miért ápol mintegy szívélyes kapcsolatokat a Zsidó Állammal, még olyan helyzetekben is, mint éppen most, mikor van mit kritizálni, árnyaltan beszélni és viszonyulni Izrael politikájához.

Persze az szinte természetes, hogy Orbán Viktorban van egy erős férfivonzalom a világ autokrata vezetői iránt – így Bibi Netanjahu miniszterelnök iránt is –, hisz most is, az ország rövidtávú jövőjét a 34 bűncselekményben vétkesnek talált Donald Trump vélt választási győzelmére tette fel, békemisszionárius pózban kvázi illegálisan tárgyal a hágai bíróság (ICC) szerint háborús bűnösnek nyilvánított Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Xi Jinping (Hszi Csin-ping) kínai főmandarinnal a – sanghaji mércével kutyaól-méretű MOL-torony tetejéről –  „hosszú percekig némán nézte a két vezető a felhők gomolygását” (forrás: Xinhua – Új Kelet hírügynökség).

Ahogy pedig az ismert fotográfia szerint Recep Tayyip Erdoğan szultán, a Fényes Homlokú Padisah szemébe néz, ahhez képest a Clark Gable (Rhett Butler) szemében mélyről felparázsló tűz, ahogyan Vivenne Leigh (Scarlett O’Hara) szemébe néz az Elfújta a szél (1939) c. megagiccs celluloideposzban, az kutyafasza. Emlékszem Orbán talán első látogatására Izraelben, még az évezred elején, mikor a Ferihegyen interjúvoló akkori tévének olyan fitymával vetette oda, hogy „beszéltem a főnökükkel”, mintha jó száz évvel korábban a brit dzsingóista gyarmatosító Cecil Rhodes pökött volna oda valamit a londoni The Times-nak valamelyik „bantunéger” törzsnél tett vizitációjáról.

Azóta változtak az idők.

Azt már csecsszopó gyermekek is tudhatják manapság, hogy Izrael hírszerzési és informatikai nagyhatalom – bár az előbbi tavaly október 7-e óta nagyon, nagyon erősen megkérdőjeleződik; hogy nem látták a Hamasz támadását előre a dél-izraeli kibucok és a Nova rave fesztivál ellen, az nagyon súlyos issue, a háború befejezése után még biztos az izraeli politika egyik kulcskérdése lesz – és Izrael mindenféle kémtechnológiák nagybani fejlesztője és gyártója is.

Már a 2015-ös menekültválság és az azt követő időszak fontos fejleménye volt a Migration Aid és annak egyik vezetője, Siewert András kémjátszmás léprecsalása a Black Cube – Creative Intelligence izraeli magánvállalat ügynökei által egy bécsi cukrászdában. Varga Judit bukott igazságügyminiszter és hoppon maradt EP-listavezető számos bűnei között – kegyelmi ügy, Völner-Schadl végrehajtómaffia, etc. – fontos helyen áll az izraeli kémszoftver, a Pegasus magyarországi engedélyezése is.

https://atlatszo.hu/kozugy/2021/09/27/a-pegasus-csak-egy-a-sok-kozul-hamis-bizonyitekok-elhelyezesere-alkalmas-kemprogramok-is-vannak/

A Politico most azt írta, hogy egy másik, a Candiru nevű adathalász kémprogrammal megtámadták a német zöldpárti EP-képviselő, Daniel Freund mobiltelefonját. A politikus állítása szerint május 27-én kapott egy gyanús emailt, a Kijevi Nemzetközi Egyetem egyik hallgatójától. A diáklány arra kérte az EP-képviselőt, írjon egy rövid üzenetet, amit megoszthat a szemináriumon, amit Ukrajna lehetséges EU-csatlakozásáról szervez. Az üzenetet egy linkre kattintva kellett volna Freundnak elküldenie.

Az Európa Parlament biztonsági hivatala azonban figyelmeztette Freundot, hogy a link valószínűleg az amerikai kormány által már 2021-ben betiltott izraeli Candiru cég kémprogramját tartalmazza, így az EP-képviselő nem is kattintott rá.

A Politico írását szemléző 444 cikke szerint kiderült, hogy az emailt nem a kijevi egyetem hasonnevű hallgatója küldte, aki elmondta, hogy sosem hallott Freundról, és az emailfiókot sem ismeri. Az Európa Parlament egyelőre nem tudja, ki indíthatta a cybertámadást. Freund sem biztos benne, de a magyar kormány egyik leghangosabb kritikusaként van egy sejtése. „Nem mondom, hogy Magyarország volt, de a lehetőségek közül ez a legvalószínűbb.”

Egyelőre nincsen bizonyíték arra, hogy a támadás mögött Magyarország állt volna. A magyar kormány még nem kommentálta az ügyet.

Na majd szombaton Tusványoson megvilágosodik minden és mindenki!

Freund az orbánizmus és a NER talán legaktívabb kritikusa, Tavares-nél, Sargentini-nél, Jourovánál is harcosabb bíráló. Szerinte Orbán Viktor ún. „békemissziója” árt az Európai Uniónak, és szíve szerint már szeptemberben véget vetne a soros magyar elnökségnek, a stafétát pedig átadná a sorban következő – az elmúlt időszakban az orbánita útról letért – Lengyelországnak.

https://atlatszo.hu/kozugy/2022/11/11/daniel-freund-a-17-magyar-vallalas-egyike-sem-erinti-a-jogallamisagot/

Egy szövetségi rendszeren belül is előfordulhat a politikai partnerek titkos megfigyelése, ez része a működésnek, emlékezetes, hogy Obama is lehallgatta a Putyinnal cimbiző Merkel telefonját. Ugyanakkor az, hogy a német gazdaságtól nagyban függő, az Unió mára legszegényebbé váló, és a putyinpincsiség miatt a Nyugat szinte egészében mélyen megvetett Magyarország a gazdasági és politikai közösség, szövetség legerősebb államának politikusát lehallgathatja, az még orbáni mércével mérve is meglepő pofátlanság, hübrisz.

Daniel Freund EP képviselő szakmai és magáninformációi – ha az a helyzet, amire gyanakszik –, akkor a kormányzati „backoffice” vezető Rogán Antal propaganda-, és titkosszolgálati miniszter íróasztalán landolnak. Aki nemrég, mintegy kivételt téve nyilatkozott ellenzéki hangütésű hírportálnak, amiben – többek között – arról is beszélt, hogy „ha akarja, akkor mindenre rálát”.

Kafka és Orwell pedig összekacsint.

Vágvölgyi B. András

Címlapkép: Daniel Freund, német zöldpárti EP-képviselő az Országház előtt. Fotó: Facebook / Daniel Freund

Megosztás